Terug naaar Tijdmachine

1940

Vliegveld uitgebreid

De kern van de zogenaamde Bauleitung, een groep vliegveldbouwers, installeerde zich in mei 1940 op de bovenverdieping van het raadhuis in Gilze. Zij maakten een begin met de aanleg van een nieuw vliegveld. De beide bestaande vliegvelden Molenheide en Nerhoven moesten samensmelten tot één groot Duits militair vliegveld. Dit vliegveld zou bekend worden onder de naam Fliegerhorst Gilze Rijen.
Om het vliegveld te kunnen uitbreiden, hadden de Duitsers ruimte nodig. Ze onteigenden daarom 38 woningen, boerderijen en bijbehorende gronden rondom de beide oude vliegvelden. De meeste gebouwen brak de bezetter af. Ook kapten zij de beuken langs de Rijksweg tussen Café Het Hoekse (het huidige ’t Vermaeck) en Hulten.
Voor de bouw van het nieuwe vliegveld hadden ze veel arbeidskrachten nodig. De ingeschakelde bouwbedrijven, zowel Nederlandse als Duitse, hadden geen moeite om personeel te vinden. Aangetrokken door de hoge lonen, meldden talloze werklozen en gedemobiliseerde militairen zich aan. Ze waren maar wat blij dat zij na de moeilijke jaren dertig, toen er op het Brabantse platteland grote armoede heerste, tegen een goede betaling aan de slag konden.