Terug naaar Tijdmachine

1946

Vliegbasis Gilze-Rijen als opleidingsveld

Van 1946 tot 1962 was op Vliegbasis Gilze-Rijen de Voortgezette Vliegopleiding (VVO) voor militairen gevestigd. De militaire opleiding van vliegers, de Elementaire Vliegopleiding (EVO), zat eerst nog op Woensdrecht, maar kwam in 1956 ook naar Gilze-Rijen. In 1962 verhuisde de VVO naar België en ging de EVO weer terug naar Woensdrecht.
Ook de opleiding tot waarnemer was tot 1953 op Gilze-Rijen. Deze opleiding stopte, omdat er geen behoefte meer was aan waarnemers.
Gilze-Rijen huisvestte ook de foto-opleidingsschool. Deze was bestemd voor zowel grond- als luchtfotografen voor Luchtmacht en Marine. In 1953 kwam ook aan deze opleiding een eind.
Naast dit alles was er nog een veelvoud aan opleidingen, bijvoorbeeld die tot luchtverkeersleider, inlichtingen,telegrafist en administratieve scholing subalterne officieren. Ook de opleiding tot vlieger als burger bij de Rijksluchtvaartschool (RLS). Deze laatste was hier tot 16 augustus 1954. Daarna gingen de opleidingen van de Rijksluchtvaartschool naar Vliegveld Eelde in Drenthe.