Terug naaar Tijdmachine

2005

Kunstwerk De Margrieten

In 1999 besloot de gemeenteraad ter gelegenheid van het nieuwe millennium een bedrag beschikbaar te stellen voor een kunstopdracht. Er is gekozen voor het ontwerp van Paul Veroude dat met vier Margrieten, gemaakt van een legering van verschillende materialen, de verbondenheid van de vier kernen: Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot symboliseert.
De hoogte van de Margrieten is tien tot twaalf meter; inclusief de heuvel waar ze op zijn gezet is de totale hoogte veertien meter. Het totale kunstwerk weegt bijna 80.000 kg en in iedere Margriet zitten bijna duizend onderdelen.
De Margrieten zijn in 2005 bij de Generaal Maczektunnel geplaatst, die onder de spoorlijn door gaat. In één van de reusachtige Margrieten heeft de kunstenaar een gedicht over een vroegere liefde verborgen. De tekst van het gedicht is niet bekend.
Wie probeert de geheime boodschap te vinden, kan volgens Veroude lang zoeken. Het is niet te zien aan de buitenkant. De tekst zit namelijk in een verborgen ruimte in een van de vier constructies. Het gedicht staat ook niet op een rol papier. De tekst is aangebracht in de constructie. Hoe je dat kunt vinden en in welke bloem? Daar is alleen achter te komen via een geheime code.
Zowel in 2007 als in 2008 zijn de Margrieten beschadigd; koperdieven dachten hun slag te slaan. Het kunstwerk bestaat echter niet uit koper.
Door de grootte en de ligging van de Margrieten aan de spoorlijn is het kunstwerk beeldbepalend geworden voor Rijen.