Terug naaar Tijdmachine

1907

Ad Aarts Rijense architect

Architect Ad Aarts werd op 15 november 1907 in Rijen geboren als oudste in een gezin van acht kinderen. Vader was aannemer/metselaar en twee broers waren onderaannemer/metselaar. Dat leidde er toe dat Ad voor een opleiding tot architect aan de Leergangen in Tilburg koos. In 1931 behaalde hij het diploma Architect BNA.
Hij ontwierp en bouwde vanaf dat jaar vele woningen en fabrieken. Deze panden stralen een bijzondere architectuur uit, of het nu om gewone woningen of om villa’s of bedrijfspanden gaat. De panden zijn nog steeds beeldbepalend voor Rijen en ook voor Gilze. De panden hebben kenmerken van zowel de Amsterdamse school als van de Nieuwe Zakelijkheid. Opvallende panden van architect Ad Aarts zijn in Rijen te vinden aan het Stationsplein en in de Stationsstraat, Hoofdstraat, Pastoor Oomenstraat en Kloosterstraat, maar ook aan de Marijkestraat, Laagstraat en Bernhardstraat. De huizen vallen op door bepaalde details: ruime overstekken van daken, horizontale sierbanden en daklijsten en ritmiek van gevelopeningen.
In Rijen staan ongeveer 250 gebouwen die hij heeft ontworpen, maar ook in omliggende plaatsen vind je ‘zijn’ panden.
Ad Aarts had daarnaast veel belangstelling voor film en fotografie. Direct na de Tweede Wereldoorlog begon hij met een echte bioscoop in de Harmoniezaal in Rijen. Later werd deze bioscoop verplaatst naar het patronaatsgebouw in de Tuinstraat, waar tot ongeveer 1960 wekelijks films werden gedraaid. Ad Aarts overleed in 1957.
In Rijen is een plein naar hem genoemd.