Terug naaar Tijdmachine

1914

Lieneke Willemen, baker in Rijen

Lieneke Willemen werd in 1863 in de gemeente Alphen en Riel geboren. Het gezin verhuisde rond 1880 naar Rijen. Lieneke trouwde in 1890 met Kees Willemen uit Gilze.
Toen Lieneke in 1914 niet meer voor haar zes eigen kinderen hoefde te zorgen (ze waren allemaal de deur uit) begon ze in Rijen haar loopbaan als baker (kraamverzorgster). Ze was op dat moment 51 jaar. In haar beginjaren had het dorp nog geen eigen arts en werkte ze samen met dokter Hoeks uit Gilze. Vanaf 1920 werd dat dokter Van Glabbeek uit Rijen. Lieneke heeft heel wat kinderen mee op de wereld helpen brengen. Ze had haar werkterrein in Hulten, Molenschot en Rijen. In de kraamtijd verzorgde ze moeder en kind en de andere kinderen uit het ‘kraamgezin’. En dat waren er in die tijd meestal heel wat; de gezinnen waren groot. Lieneke ging altijd op de fiets of te voet naar het kraamgezin en werkte in haar bekende ‘outfit’, een zwarte jurk met daaroverheen een bonte schort.
Toen in 1930 de volgende baker, Toos Aarts, werd aangesteld, stopte Lieneke met haar werk. Ze had last van haar ogen en ging steeds slechter zien. Ze overleed in 1951 op 87-jarige leeftijd.
In 1997 werd er in Rijen in de wijk Vliegende Vennen Oost een straat naar haar genoemd.