Terug naaar Tijdmachine

1911

Har Scheepens, schrijver

Har Scheepens, geboren in Gilze op 1 augustus 1911, werd bekend als schrijver van de roman ‘Grillig Geld’. Deze roman deed bij het verschijnen in 1946 veel stof opwaaien. Scheepens stelde hierin de gezagsverhoudingen binnen de dorpsgemeenschap Gilze in de periode 1900-1940 aan de kaak. Het boek werd hem door bepaalde personen in Gilze niet in dank afgenomen. Want hoewel de romanfiguren andere namen droegen, waren volgens oudere Gilzenaren verschillende personen uit die tijd duidelijk herkenbaar.
Andere bekende romans die Scheepens schreef zijn ‘Het gevecht met de duivel’, ‘Godin’, ‘Rood als scharlaken’ en ‘De haan kraait ten derde male’. Naast deze romans schreef hij ook gedichten onder het pseudoniem Hans Schipperus. Bovendien publiceerde hij schoolboeken voor het middelbaar onderwijs.
Har Scheepens doorliep de lagere school, de Mulo en de Kweekschool op het internaat St.Louis en is als onderwijzer werkzaam geweest. Hij begon aan de studie Letteren aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte die niet af. Op de Rijks-H.B.S. in Alkmaar kreeg hij een vaste aanstelling en in die omgeving kon hij zich wijden aan zijn literaire aspiraties. In 1979 overleed hij op 68-jarige leeftijd.