Terug naaar Tijdmachine

1879

Café De Tip in Gilze gebouwd (gemeentelijk monument)

Op de hoek Bisschop de Vetplein 4/ Kerkstraat in Gilze (voorheen Plein 4 en Raadhuisstraat 35) staat nu Café De Tip. Maar het is al een oude bouwlocatie. Rond 1600 stond er een boerderij. Rond 1800 werd er een uitspanning/wachtlokaal bijgemaakt voor reizigers die per koets reisden en voor bestuurders van paard en wagen. En toen Gilze verder groeide werd de boerderij ingericht als herberg. De stal werd verbouwd tot woonhuis.
In 1879 is het pand voor een groot gedeelte gesloopt en verbouwd tot herberg met woongedeelte en toen heeft het pand de topgevel gekregen. De plannen werden uitgevoerd naar een ontwerp van architect A. Botermans uit Gilze. Ook in later jaren vonden aanpassingen plaats en werd het huis aan de Raadhuisstraat 35 bij het pand getrokken.
Een grote renovatie is in 1987 uitgevoerd; het café was toen in zo'n slechte staat dat het eigenlijk gesloopt moest worden. Maar vanwege de cultuurhistorische waarde ondersteunde de gemeente de verbouwing.
Het café telt één bouwlaag en is gebouwd in eclectische stijl. Het ligt op een van de markantste plekken in het centrum van het dorp. Het is heel beeldbepalend en heeft dezelfde ingezwenkte gevel gekregen als Versterstraat 11 (rijksmonument).
Café De Tip is één van de gemeentelijke monumenten.