Terug naaar Tijdmachine

1947

Gebroeders Jan en Wout van den Hout, Gilze

De gebroeders Jan (J.P.) en Wout (W.J.) van den Hout legden tijdens de Tweede Wereldoorlog de oorlogssituatie in Gilze zoveel mogelijk in woord en beeld vast. Vaak met gevaar voor eigen leven. In maart 1947 gaf de Gilzer Luchtvaartclub Illustrious het boek ‘Vijf jaar Luchtfront’ uit. De gegevens voor dit boek kwamen uit de dagboekaantekeningen van de gebroeders Van den Hout en van G. Aarts.
Een werkgroep met daarin onder andere de beide broers, gaf in 1984 het eerste deel uit van de vijfdelige serie ‘Vijf jaar Luchtfront’. Veertig jaar na de bevrijding en na vijftien jaar archiefonderzoek. De uitgifte, ook van de overige delen, gebeurde onder auspiciën van Heemkring Molenheide. Eind 2014 gaf de heemkring nog een herdruk van de vijf delen uit.
Wout van den Hout, geboren in Gilze (1921), kreeg als dertienjarige jongen een fotocamera. Hij maakte veel foto's van bijzondere momenten voor, in en na de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze foto's staan in de boekenreeks 'Vijf jaar luchtfront'. Ook De Traditiekamer, het museum van Vliegbasis Gilze-Rijen, maakt dankbaar gebruik van zijn foto's. Wout van den Hout overleed op 12 september 2011 in Chaam. Jan van den Hout werd op 22 november 1923 in Chaam geboren. Hij woont in Breda.