Terug naaar Tijdmachine

1934

C. en A. van Gorp, Lederfabriek N.V., Rijen

De broers Cornelis en Johan van Gorp stapten in 1934 uit Lederfabriek Excelsior in Rijen en kochten samen met hun andere broer Alphons de failliete fabriek van A. van der Maade- de Swart aan de Hoofdstraat in Rijen.
Bij aankoop in 1934 stond er alleen de hoogbouw met afdak en er was een open kuipenterrein plus een nathuis. De broers Van Gorp overkapten meteen het kuipenterrein en bouwden een stuk aan het nathuis. In 1936 bouwden ze daar nog twee droogzolders op. Het magazijn en de kantoren bouwden ze in 1949.
De broers betrokken hun huiden voornamelijk uit Zuid-Amerika. Deze huiden werden verwerkt tot vachezoolleder. Tot het begin van de jaren zestig maakten ze uitsluitend zoolleder voor de schoenherstellers. Inspelend op de snelle veranderingen in de schoenmode -  van schoeisel met uitsluitend leren zolen naar schoenen met kunststofzolen - maakte de jongere generatie een begin met het looien van koehuiden met haar.
In 1970 waren er nog 26 werknemers bij het bedrijf in dienst. In 1993 maakten ze weer uitsluitend zoolleder voor reparatieleder. Het bedrijf is intussen gesloten.