Terug naaar Tijdmachine

1899

Molen Zeldenrust in Rijen

Koos Theeuwes was eigenaar van de molen in de Molenstraat (huidige Marijkestraat) in Rijen. Zijn oudste zoon, Jan Baptist Theeuwes, begon in 1899 met de bouw van een molen bij de kruising van de Hoeksestraat en de Kerkstraat (nu Hoofdstraat). Eerst was die molen alleen maar ingericht om schors te malen. De kuipleerlooierijen gebruikten dat als looistof. Al snel werd er ook graan gemalen. De eerste tien jaar heeft Jan Baptist de molen als eenmansbedrijf geleid; daarna kwamen de zonen Frans, Huub en Jantje als molenaars op molen ‘Zeldenrust’. In de veertiger jaren kreeg de molen een restauratiebeurt. Daarna kwam de molen onder toezicht van Monumentenzorg.
De molen was zeventig jaar de blikvanger van de firma J. Theeuwes en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door eigenaar Jantje Theeuwes van de ondergang gered. Hij knipte de ontstekingsdraden door van de bommen die in de molen waren aangebracht. Na de oorlog ging het steeds beter met het bedrijf.
Vooral in de jaren na 1955 onder Tiest, Gerrit en Leo heeft het bedrijf een grote ontwikkeling als mengvoederbedrijf doorgemaakt. Dat gebeurde onder de naam NV Thegra (Theeuwes granen). In 1962 werd de molen buiten bedrijf gesteld en in 1972 onttakeld en gesloopt.