Terug naaar Tijdmachine

1927

Natuurbad Surae geopend

Tussen Rijen, Oosterhout en Dorst ligt boswachterij Dorst, een groot bosgebied. In het bosgebied liggen nogal wat leemkuilen, ontstaan door afgravingen van leem voor de steenfabriek. Deze leemkuilen deden onder andere dienst als ijsbaan en visvijver. Maar ook als zwembad. Een Bredase sportleraar A. Kuyt opende hier in 1927 natuurbad Surae. Veel Rijenaren hebben van dit zwembad gebruik gemaakt. Het zwembad hoorde officieel bij de gemeente Oosterhout, maar die kon niet langer voldoen aan de strenge eisen van de beheerder, Staatsbosbeheer. Het bad raakte langzaamaan in verval en in 2006 werd het definitief gesloten. Het gebied is nog steeds in beheer bij Staatsbosbeheer. Het zwembad is nu een natuurlijke drinkplas voor Schotse hooglanders.
Zwemliefhebbers kunnen nu terecht in het zwembad van Sportcomplex Den Butter in Rijen en bij Van der Valk in Gilze. Bovendien zijn er op twee campings zwembaden, die ook niet-kampeerders mogen bezoeken.
De naam Surae was een verwijzing naar de achternaam van de oprichter van het natuurbad. Surae is de Latijnse naam voor kuitspier.