Terug naaar Tijdmachine

1975

Adriaan Brouwers, huisarts in Rijen

In 1975 vestigde Adriaan Brouwers zich als huisarts in Rijen, het dorp waar hij geboren en getogen was en veel mensen kende. Hij was er ‘enen van dun Brouwer’. Als jonge dokter draaide hij de eerste tien jaar mee in de praktijk van dokter Paul van Glabbeek. In 1985 opende hij een eigen praktijk in de Pastoor Oomenstraat. Daar werkte hij twintig jaar met veel plezier. In 2005 besloten vier artsen, waaronder Adriaan Brouwers, tot een intensieve samenwerking in de vorm van de zogenaamde HOED: huisartsen onder één dak. Hun praktijken en de apotheek verhuisden naar een nieuw gebouw op het Anne Frankplein in Rijen. De artsen gingen op allerlei gebied nauw samenwerken, maar behielden wel hun eigen patiënten. Belangrijkste overweging was om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Brouwers fungeerde ook als opleider voor aankomende huisartsen die in zijn praktijk gelegenheid kregen om ervaring op te doen. Hij begeleidde hen tijdens hun stage.
Adriaan Brouwers bleef 37 jaar huisarts. In die periode veranderde de rol van de huisarts en kwam de nadruk meer te liggen op begeleiding van de zorg en preventie. Hij maakte de komst van de huisartsenposten mee, de spoedeisende hulp ging naar 1-1-2 en de verloskunde en het consultatiebureau namen andere zorgverleners over. Ook deden de praktijkondersteuners hun intrede, en de vele visites die artsen reden verminderden sterk; patiënten kwamen voortaan veel meer naar het spreekuur.
In 2012 nam Adriaan Brouwers op 63-jarige leeftijd afscheid als huisarts. Hij deed zijn praktijk over aan Y. (Yvette) Verrest-van de Reijken, die al enige tijd met hem samenwerkte. Samen met A. (Arjan) de Vos ging zij verder onder de naam Huisartsenpraktijk Verrest & de Vos.