Terug naaar Tijdmachine

1959

Buurtvereniging De Strijpen, Gilze

Eén van de oudere buurtverenigingen in de gemeente is De Strijpen in Gilze. In 2019 werd het zestig jarig bestaan gevierd. Het is een buurtvereniging voor de bewoners van de Abdis van Thornstraat, De Ridderstraat en Achter de Tuintjes. Ze werd opgericht na het gezamenlijk vieren van een gouden bruiloft van een echtpaar uit de wijk. Door de burenplicht verzorgde de buurt al langer werk rondom bijvoorbeeld begrafenissen. Dat leidde tot de oprichting in december 1958 van de buurtvereniging in café Faes.
De naam van de vereniging verwijst naar de smalle langgerekte akkers, Strijpen genaamd, die vroeger in dit gebied lagen. De sociale zorg voor elkaar was een van de eerste uitgangspunten van de buurtvereniging. En dat is nog steeds zo. In het kader van Buurtzorg kunnen buurtbewoners aangeven als ze aanvullende hulp willen. Elk lid krijgt een Strijpenvlag. Feesten, themadagen, vogeltochten en schoonhouden van de buurt zijn enkele van de activiteiten van de buurtvereniging. Activiteiten en nieuwtjes staan steeds in de Strijpenkrant.
Bij het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen het boek ‘De Strijpen, veertig jaar een buurt’ en in 2001 ‘De buurt in beeld, De Strijpen’. Dat is een fotoboek van de gezinnen die daar toen woonden.