Terug naaar Tijdmachine

1978

AUDAX, Gilze

Jacques de Leeuw begon in 1955 een sportschool in Tilburg, maar startte in 1957 met leesmap De Huisvriend. Dit ging blijkbaar zo goed dat hij een jaar later Uitgeverij De Vrijbuiter oprichtte. En voor deze uitgeverij bouwde hij in 1970 een nieuw pand op industrieterrein De Broekakkers in Gilze; daarna begon De Leeuw met de distributie van tijdschriften. In 1978 richtte hij Audax op, waar enkele jaren later, behalve de Vrijbuiter, ook VLB (Verenigde Lektuurbedrijven) onder hoorde.
Audax bestaat uit vier divisies, namelijk Uitgeverijen, Distributie, Dienstverlening en zestien Bruna-winkels op NS Stations. Betapress is de verzamelnaam voor alle eigen drukwerkzaken van Audax.
Audax heeft in Nederland ook een vestiging in Amsterdam.
De Leeuw ontving in 2009 van de MMA (Magazine Media Associatie) de Mercur d’or/LOF-prijs, een prijs voor makers van publiekstijdschriften. Op 1 december 2015 kreeg hij van de gemeente Gilze en Rijen een gemeentelijke erespeld in goud.
Bij de ingang van het hoofdgebouw van Audax staat een kunstwerk. Het is een plastiek van bordeauxrode kleur, geschonken door het personeel bij de opening van het nieuwe hoofdgebouw in 1989. Het Plastiek is ontworpen en vervaardigd door de Bredase kunstenaar Felix van Breugel.