Terug naaar Tijdmachine

1972

Van der Valk motel, Gilze

In 1972 startte Gerrit van der Valk de bouw van een motel in Gilze. De eerste steen werd in 1973 door Burgemeester Krol gelegd, waarna J. van der Harten, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, het motel in 1974 officieel opende. Enkele jaren later, in 1976, kwam daar wegrestaurant De Toekan bij. Dit wegrestaurant lag iets verder aan de A58. Vanaf 2017 zitten er een paar restaurants in dit pand, die de zitruimte delen.
Er waren diverse conflicten tussen Van der Valk en de overheid. Bijvoorbeeld over Marokkaanse arbeiders die in de kelder waren ondergebracht, over onderbetaling van werknemers en er waren meningsverschillen over de belasting. Ook werd er verbouwd zonder de juiste vergunningen. In 1988 is het motel uitgebreid met tachtig kamers. Van der Valk wilde enkele keren bungalows bij het motel in het gebied Klein Zwitserland bouwen. Maar deze plannen zijn door de Provincie afgewezen. Ook voor de bouw van een ski-dome kwam geen toestemming. Vanaf 1993 is er een casino in het motel. En er is een zwembad met de Toucan health club, een paardenhotel en mogelijkheid tot voetgolf. De naam van het complex is nu Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg.
Sinds 2012 liggen er op het terrein 21 hotelappartementen, Residentie Klein-Zwitserland geheten. Ze liggen in de geluidszone van Vliegbasis Gilze-Rijen en zijn daarom alleen voor een korte periode te huur.