Terug naaar Tijdmachine

1943

Gevangenen uit Kamp Vught moesten werken op het vliegveld

Vanaf eind augustus 1943 tot en met half mei 1944 werkten er wekelijks tussen de 150 en 200 gevangenen uit concentratiekamp Vught op het vliegveld Gilze-Rijen. Zij maakten deel uit van het zogenaamde Buitencommando Breda van Kamp Vught. Hun taak was het vliegveld uit te bouwen, maar zij moesten na bombardementen ook kraters vullen en niet ontplofte bommen onschadelijk maken. Ook op andere Duitse militaire vliegvelden, zoals Venlo en Eindhoven, werden dergelijke buitencommando’s tewerkgesteld.
De gevangenen verbleven aanvankelijk in een hangar op het vliegveld en later in een door hen zelf gebouwde barak in het gebied 'Het Blok' dat destijds onderdeel uitmaakte van het vliegveld.
De gevangenen werden bewaakt door manschappen van het vliegveld en één of twee bewakers van Kamp Vught.
Het buitencommando werd in mei 1944 opgeheven, omdat de Duitsers vonden dat er te veel ontvluchtingen plaats vonden. Zo wisten er op 24 februari tijdens een bombardement meerdere gevangenen in hun gestreepte pakken te ontvluchten. De meeste werden echter al spoedig weer gevangen genomen. Van één gevangene is zeker, dat hij heeft weten te ontkomen met gekregen burgerkleding.