Terug naaar Tijdmachine

1750

’s-Herenwegen in Gilze en Rijen benoemd

Eeuwenlang had Gilze en Rijen geen enkele verharde weg. Dat was bijna overal zo op het platteland. Het waren allemaal zandbanen.
In 1750 deden schout en schepenen aan de Domeinraad opgave van  ’s-Herenwegen, zoals ze die toen noemden. Er waren vijf voor die tijd belangrijke verbindingen vanuit het dorp naar omliggende dorpen. Het waren overigens meer onverharde banen dan wegen.

-        De banen lopende van de Heuvel in Gilze door de Voort naar Riel; van de Heuvel door de Schaapsdijk richting Alphen; van de Heuvel door de Aalstraat naar de Nerhoven en vervolgens naar de vroente.
-        De baan van de Haansbergse brug, aflopend door de Haansberg tot op de vroente en verder naar Breda of Oosterhout.
-        De banen door de Biestraat naar Alphen en naar Chaam en Oosterhout. Een baan door het Raakeinde op de dijk naar Bavel en Breda.
-        De baan door Molenschot lopend naar Oosterhout en Lijndonk.
-        De baan door de Kerkstraat in Rijen naar Dongen.
-        Op 18 maart 1758 diende schout Van Huls bij de schepenvergadering een memorie in, om tot aanleg van ‘caseijwegen’ van Gilze naar Tilburg, Riel, Alphen, Chaam, Ginneken, Rijen en Hulten te komen.

Twee eeuwen later was het plan pas volledig uitgevoerd.