Terug naaar Tijdmachine

1909

Bouw directeurswoning aan Julianastraat 34 in Rijen (gemeentelijk monument)

In 1909 werd begonnen met de bouw van een woning voor de directeur van leerfabriek Noord-Brabant aan de Julianastraat 34 in Rijen. Architect J. Aarts had het ontwerp hiervoor gemaakt. Het duurde tot 1912 voor de woning de huidige vorm kreeg. De woning bestaat uit twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken schilddak (uitgevoerd met hoog zuidelijk deel en een laag noordelijk deel). Aan de achterkant is een tweelaagse en éénlaagse aanbouw met plat dak. De woning is gebouwd in interbellumstijl met nog een aantal details in 19e eeuwse traditie.
Het is een symmetrisch gebouwde woning met in het midden op de verdieping een groot balkon met een houten balustrade in art-decostijl. Er zijn diverse erkers gerealiseerd. In de achtertuin bevindt zich een schuilkelder uit 1940 die in opdracht van de toenmalige eigenaar is gebouwd. De rechthoekige ruimte van bewapend beton is voorzien van elektriciteit en stookopening.
Het voormalige woonhuis van een fabrieksdirecteur is van belang voor de industriële geschiedenis van Gilze en Rijen en is één van de gemeentelijke monumenten.