Terug naaar Tijdmachine

1898

M. (Maria) Maas, Molenschot

Maria Maas uit Molenschot hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen op het vliegveld bij hun vlucht naar de vrijheid.
Maria Maas was in 1898 in Gilze en Rijen geboren en trouwde met Thomas Ligtvoet. Ze gingen aan de Heideweg in Molenschot wonen, tegenover de afrastering van het vliegveld.
Tijdens de Tweede Wereld waren er aan deze westkant van het vliegveld gevangenen aan het werk. De afrastering stond pal tegen de Heideweg aan en de gevangenen hoefden hier alleen maar een gat in te maken om de weg over te kunnen steken en naar de vrijheid te vluchten. En dat gebeurde met regelmaat. Maar met de gestreepte kleding die ze droegen, konden ze niet ver komen. Maria had daar een oplossing voor.
Kroop er een gevangene door de afrastering heen dan kwam die bij Maria terecht. Zij gaf hem burgerkleding die ze bij inwoners van Molenschot haalde. De gevangene veranderde daarmee weer in een burgerman die zijn vrijheid tegemoet ging. Maria heeft drie en een halve maand dit werk kunnen doen. De Duitsers ontdekten toen wat ze deed, pakten haar op en brachten haar op 15 december 1943 naar Kamp Vught. Toen in september 1944 de bevrijding in het zuiden van Nederland begon, kwam zij vrij. Maria overleed in 1983 op 85-jarige leeftijd en is in Apeldoorn begraven.