Terug naaar Tijdmachine

1978

J. (Jacques) de Leeuw, ondernemer

Jacques de Leeuw (*1933) vierde op 1 december 2015 het feit dat hij zestig jaar ondernemer was. Hij is de oprichter van het bedrijf Audax (de voormalige Groep de Leeuw), dat sinds 1978 in de gemeente Gilze en Rijen gevestigd is. In 1988 nam de toenmalige Vrijbuiter Groep in Gilze (bekend van Leesportefeuilles, Uitgeverij Automatisering en Fullfilment) de BV Verenigde Lectuurbedrijven VLB (Distributie, Retail en Import) over, waardoor het huidige Audaxconcern ontstond.
Audax kent naast de hoofdvestiging in Gilze ook vestigingen in Amsterdam, Turnhout en Antwerpen en verspreid over heel Nederland vestigingen van AKO.
Jacques de Leeuw ontving op 10 december 2009, tijdens het TijdschriftenGala in Aalsmeer, de Mercur d'Or/LOF-prijs voor publiekstijdschriften, een oeuvreprijs vanwege zijn grote verdiensten voor het uitgeversvak.
In 2001 trad hij terug uit de dagelijkse leiding van het concern, maar hij bleef er zich altijd mee bemoeien. In 2015 besloot hij zelf weer in de directie plaats te nemen. Dat meldde Het Financieele Dagblad op dat moment. CEO Eric Willems had aangekondigd bij Audax te vertrekken en de onderneming had geen opvolger voorhanden.
Jacques de Leeuw ontving op 1 december 2015 een gemeentelijke erespeld in goud uit handen van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen.
Jacques de Leeuw biedt financiële ondersteuning aan lokale en regionale initiatieven, projecten en evenementen. Dit doet hij via de door hem opgerichte Stichting Jacques de Leeuw, maar ook via Audax en vanuit zijn privésituatie.