Terug naaar Tijdmachine

1783

Oosterhoutseweg (Rijen)

De provinciale weg, die van de grens van de gemeente Oosterhout via de Vijf Eiken naar de Rijksweg Breda Tilburg loopt, heet Oosterhoutseweg.
In 1783 vroegen de regenten van Oosterhout aan die van Gilze, om de dijk of weg die zij van Oosterhout tot aan de grens van Gilze en Rijen hadden aangelegd, verder naar het dorp Gilze door te trekken. Het gemeentebestuur hier ging met dit plan akkoord en het besloot de weg in rechte lijn door te trekken via de Vijf Eiken naar de molen 'op het Craeyenbosch' en van daaraf over een al bestaande weg naar Gilze.
De Oosterhoutseweg (vroeger Oosterhoutse Dijk) dateert dus als zandweg uit 1783. In 1846/1847 liet Prins Frederik de weg met klinkers bestraten; hij liep grotendeels door de domeinen van de prins. Sindsdien heette de weg in de volksmond 'De Oosterhoutse klinkert'.
Tijdens de oorlog namen de Duitsers de Molenschotse hei en de Molenhei als vliegveld in gebruik. Het gedeelte van de Oosterhoutseweg ten zuiden van de Rijksweg tot Verhoven werd toen voor het verkeer gesloten.