Terug naaar Tijdmachine

1961

Theeuwes Schoenfabriek, Rijen

Frans A.M. Theeuwes richtte Theeuwes Schoenfabriek in Rijen op. De garage en de serre van A.C. Willemen, Hoofdstraat 99 waren ingericht als eerste werkplaats. In 1961 nam het bedrijf een nieuw gebouwd pand in gebruik aan de Heistraat 8, grenzend aan de lederfabriek van de Gebr. Wendel.
Ze begonnen met de fabricage van schoenen met gevulkaniseerde zolen, maar dat was geen goede keuze. Veel winkeliers vroegen om duurdere schoenen, het zogenaamde handwerk. Het bedrijf pakte dit op en het bleek een gouden tip.
De eerste orders die de fabriek kreeg waren klein, maar al snel bleken de schoenen aan te slaan en stroomden de orders binnen. Er werkten negentien werknemers in de fabriek en thuiswerkers deden het stikwerk, plakwerk en overig handwerk. De jaren zestig waren moeilijk voor de schoenindustrie. Gelukkig had het product van Theeuwes daar minder onder te lijden. In 1968 nog werd de fabriek uitgebreid met een nieuwe hal. Begin 1970 werd de vraag naar deze schoenen minder. Ze waren gewoon te duur. Het bedrijf zocht vervangende artikelen en vond die in luxe pumps, mocassins en california-sandalen. Deze maakten wel 60 tot 70 procent van de productie uit. Ieder jaar werd de vraag groter. Helaas brandde de fabriek in 1980 af. Of de brand is aangestoken of dat de fabriek per ongeluk in brand vloog, is nooit achterhaald. Het geldkistje werd daags na de brand opengebroken teruggevonden achter de fabriek. De fabriek is niet meer opgebouwd. De productie werd overgebracht naar Schoenfabriek Napolina in Kaatsheuvel.