Terug naaar Tijdmachine

1961

Lederfabrieks JAGEA, Rijen

Jan Coreman stapte uit het bedrijf van Gebr. Coremans en ging zelfstandig verder. Eerst zette hij het bedrijf JAGEA tijdelijk verder in de looierij van Ad Seelen in de Tuinstraat. Jan kon nu proberen of zijn plan om met een eigen leerlooierij te beginnen kans van slagen had. Met de sanering van verschillende leerlooierijen konden Jan en zijn drie zonen de nodige machines, walkvaten en andere machinerieën goedkoop aankopen. In 1961 startte Jan Coremans een eigen fabriek in de Vincent van Goghstraat onder de naam JAGEA. De naam JAGEA is een samenvoeging van de namen van de zoons: Jan, Gerrit en Ad.
In 1975 werd de oude fabriek van Gebr. Coremans teruggekocht van Harry Coremans. In 1990 kwam er nog een nieuwe hal maar in 1997 moest als gevolg van nieuwe milieuwetgeving vele investeringen worden gedaan maar daar wilde de directeur Gerrit Corremans niet meer in investeren. Op 17 maart 1997 werd het bedrijf verkocht aan gebroeders Wendel in Rijen.
Op 4 maart 2003 is één van de fabrieksgebouwen (het natwerkhuis) door brand helemaal verwoest en in 2014 is het nog steeds een braakliggend terrein.
Het nog bestaande leerlooierijgebouw aan de Vincent van Goghstraat staat op de lijst van gemeentelijke monumenten. Het is een voorbeeld van een Rijense lederfabriek uit de jaren 1950.
In de voormalige leerlooierij zit nu een tassen- en fourniturenbedrijf, directeur Ad Coremans.