Terug naaar Tijdmachine

1928

Rompa-leder BV, Rijen

P. Rompa uit Terheijden nam in 1928 de N.V. Nederlandse Stoomlederfabriek aan de Stationsstraat in Rijen over. Hij stapte in 1992 over op de naam Rompa-leder BV omdat de term stoomleder in het buitenland niet werd begrepen of ouderwets kon overkomen. In 1957 werd de fabriek gedeeltelijk door brand verwoest. Na een jaar had Rompa de fabriek weer hersteld. Het bedrijf stond bekend om zijn reparatie-zoolledercroupons. Marktomstandigheden dwongen Rompa om over te schakelen op de productie van overleer voor de schoen- en lederwarenindustrie. In 1966 bedroeg het aantal personeelsleden 55 waaronder twaalf Turkse werknemers.
Meerdere keren – in 1971, 1973 en 1987 – werd Rompa-leder door brand getroffen, maar het bedrijf werd ook telkens weer opgebouwd. Hoewel de schade steeds werd hersteld, kreeg het bedrijf te maken met afzetproblemen. Het richtte zich daarna op Spanje en Portugal in plaats van op Nederland en Duitsland. Dit had succes. Resultaat was dat ze 95% van de productie konden exporteren.
De oude fabriek aan de Stationsstraat is in 1996 afgebroken voor woningbouw. Er kwam een nieuwe fabriek op het industrieterrein in Rijen. Rompa is in 2018 in onze gemeente nog een van de weinige leerfabrieken in werking. Het gelooide leer is voornamelijk bestemd voor de meubelindustrie.