Terug naaar Tijdmachine

1917

Firma G.B. Seelen en zonen, Rijen

De leerlooierij van Gijsbertus Seelen in de Heistraat schakelde in 1911 over van het looien van overleder naar de vachelederfabricage. Hij associeerde met zijn broer en zij besloten de looierij  te vergroten. Er werden nog twee firmanten aangetrokken en ze richtten de firma G.B. Seelen op.
Het bedrijf was ingericht met een stoomketel en -machine. Het verwerkte in 1927 per week 150 huiden tot uitsluitend reparatieleder.
In 1956 waren er nog twee firmanten. C.P. Seelen trok zich terug uit de zaak. J.A. Seelen deed in datzelfde jaar de zaak over aan zijn zonen Gijs en Kees.
In het bedrijf aan de Heistraat werkten nog vier personen. Er werden voornamelijk split-binnenzoolleder en tuiglederhalzen vervaardigd. De fabriek is in 1993 gesloten omdat de broers geen opvolgers hadden. De panden zijn niet afgebroken, want samen vormen ze een rijksmonument; één van de 26 Rijksmonumenten in Rijen.  Er heeft een uitgebreid bodemonderzoek plaatsgevonden naar bodemverontreiniging. De fabriek is verkocht en daarna gesplitst in diverse bedrijven.