Terug naaar Tijdmachine

1952

Jaarlijkse wielerronde De Leren Zool in Rijen van start

Rijen had rond 1900 een flinke groep wielerliefhebbers. Dat leidde tot de oprichting van de Rijensche Wielerclub, die in 1902 achter café Kuijl aan het Laareind een wielerbaan aanlegde. Wat later kwam er zelfs een tweede baan in Rijen bij, achter café Smeekens in de Pastoor Gillisstraat. De wielerbanen bestaan al lang niet meer.
Gerrit van den Brand nam in 1952 het initiatief om een wielerronde te organiseren. En om de relatie met het leerdorp aan te geven, werd voor deze wielerronde de naam De Leren Zool gekozen. De eerste jaren deden er alleen nieuwelingen en amateurs mee, maar al snel kwamen er ook profs naar Rijen. De ronde groeide zo rond 1960 uit tot de tweede grootste profronde in Nederland (na de Acht van Chaam). Peter Post, Wout Wagtmans, Jan Janssen, Wim van Est, allemaal hebben ze in Rijen gefietst. Door geldgebrek werd het vanaf 1975 steeds moeilijker om de ronde door te laten gaan; in 1988 is de organisatie definitief gestopt.
Maar al weer enkele jaren wordt er een Ronde van Rijen gereden. Eerst rondom de Margriethal en sinds 2016 in het centrum van Rijen. In 2017 is hiervoor de nieuwe stichting De Leren Zool opgericht. De wielerronde die vanaf dat jaar in Rijen wordt gereden wordt De Ronde van de Leren Zool genoemd.