Terug naaar Tijdmachine

1955

Banjovereniging Avanti opgericht in Hulten

In 1955 richtte in Hulten de heer A. Fens banjovereniging Avanti op. De vereniging heeft niet zo heel lang bestaan (tot 1962), maar was erg succesvol. Onder leiding van Cees Pagie verzorgden de muzikanten optredens in ziekenhuizen, in sanatorium De Klokkenberg, voor verenigingen en missieavonden. Ook deden ze mee aan concoursen; in 1957 won Avanti de eerste prijs bij een concours in Raamsdonksveer en in 1958 een eerste prijs in Stellendam. Een hoogtepunt was een optreden in het KRO-programma ‘Musicerende dilettanten’. Bijzonder was dat de familie van oprichter Fens met zeven personen lid was van de vereniging.
In 1962 werd de vereniging opgeheven; er kwamen te weinig nieuwe leden bij en de repetities en optredens waren een zware belasting voor de leden omdat alles 's avonds plaatsvond.
Avanti heeft als voorbeeld gediend voor het Molenschotse Mandolineorkest Estrellita. Dit orkest werd in 1958 als banjovereniging opgericht en in 1967 onder leiding van Benny Ludemann veranderd in een mandolineorkest.