Terug naaar Tijdmachine

1972

Start van De Schakel in Gilze

Door de inzet van Pastoor van den Noort werd in 1921 in de Kerkstraat in Gilze een jongenspatronaatsgebouw gerealiseerd. Vanaf 1961 heette dit De Katholieke Kring. Ook andere clubs en verenigingen gebruikten dit gebouw en er werden toneelvoorstellingen gegeven. Er was een onderbreking in de Tweede Wereldoorlog, toen er Duitse militairen waren gelegerd. Maar verder bleef het gebouw tot 1972 de plek voor allerlei sociaal culturele activiteiten, inclusief bioscoopvoorstellingen.
In 1972 nam Stichting SKW Gilze het beheer over en het gebouw kreeg de naam De Schakel. Er volgden in de loop van de tijd verschillende verbouwingen, maar in 2005 besloot het SKW dat een grondige renovatie nodig was. Het hele gebouw werd aangepast en er werden ruimtes aangebouwd; sinds 2008 is De Schakel hét culturele centrum van Gilze. Veel organisaties houden hun repetities en vergaderingen in De Schakel.
In 2014 is Cultureel Centrum De Schakel gefuseerd met Cultureel Centrum De Boodschap uit Rijen en samen vormen de twee de Stichting Culturele Centra Gilze en Rijen.