Terug naaar Tijdmachine

1956

B.C.L. Starmans, huisarts in Gilze

Dokter B.C.L. (Ben) Starmans kwam in 1956 naar Gilze als vervanger van de (op dat moment) zieke Dr. De Steenhuijsen-Piters. Toen De Steenhuijsen-Piters weer beter was, kwam Starmans bij hem in loondienst. Dat was begin 1957. Op 1 januari 1958 associeerden de beide artsen en ze verdeelden de patiënten over twee praktijken. Dr. Starmans die tot dan toe tijdelijk bij de familie Jacobs, Nieuwstraat 51 had gewoond, kon nu zijn eigen praktijk beginnen en kocht daarvoor het huis van architect Jac Keusters (nu Nieuwstraat 95a). De voormalige tekenkamer gebruikte hij als praktijkruimte. In 1960 nam hij ook de praktijk van dokter Bolsius over, die uit Gilze vertrok. De praktijkruimte werd al snel te klein. Daarom liet hij in 1961 een nieuw woonhuis met grotere praktijkruimte bouwen op het adres Nieuwstraat 77. Hier stond tot dan toe de oude looierij van de Gebr. Van den Wildenberg, die gebruikt was als pakhuis van de Boerenbond.
Met de uitbreiding van Gilze nam ook het aantal patiënten toe. Daarom kwam in 1974 Dr. A. Van Gulik als assistent in zijn praktijk. Op 1 januari 1976 associeerden beide artsen in een maatschap met ieder een eigen praktijk.
Binnen de gemeenschap van Gilze was Starmans behalve als dokter ook actief bij de EHBO, de Mater Amabilisschool, als voorzitter van Sportvereniging Gilze, als bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Gilze en Rijen en later als voorzitter van het Wit-Gele Kruis. Per 1 januari 1991 stopte hij met zijn werk in de huisartsenpraktijk. Zoon Chris, die sinds 1987 bij hem in loondienst was, nam de praktijk over en trad toe tot de maatschap Starmans/Van Gulik. In 2001 kwam Dr. N.L. van Oirschot als arts in de praktijk van Starmans. In 2008 gingen zij samen een maatschap aan. Sinds januari 2015 is de praktijk met verschillende andere zorgaanbieders gevestigd in Gezondheidscentrum De Flair aan de Lange Wagenstraat in Gilze. De ‘oude’ dokter Ben Starmans overleed in april 2019.