Terug naaar Tijdmachine

1945

Buurtvereniging Alphensebaan, Gilze

Voor de bewoners rondom de Alphensebaan in Gilze kwam er in 1945 een buurtvereniging. De leden wonen ook in het eerste stukje van de Kerkstraat (tot Gerdinahof), de Versterstraat (tussen Alphensebaan en Bolberg) en het eerste stuk van de Altenaweg.
Naast de voor de hand liggende activiteiten zoals bijvoorbeeld Sinterklaas en avondvierdaagse, wordt er veel aandacht besteed aan de goudenbruiloften in de buurt. Er wordt dan een optocht gehouden van boerenwagens waarop het leven van het bruidspaar wordt uitgebeeld.
Een kopie van de kerststal die ooit als schuurkerk gebouwd werd voor de optocht rondom 1000-jaar Gilze, staat sinds 1993 op de hoek van de Alphensebaan/Klaverstraat. De oorspronkelijke stal is door een omvallende boom helemaal vernield. In de stal staat altijd een collectebus. Het opgehaalde geld gaat naar een vereniging of organisatie. Het bestuur bepaalt jaarlijks dit doel.
De buurtvereniging doet ook altijd mee aan de burendag. En ze hebben in 2018 meegedaan aan Gils kwist en de buurtverschieting. Ook tijdens de landelijke Opschoondag gaan de bewoners de buurt in.