Terug naaar Tijdmachine

1949

A.A. (Janus) Leijten, eerste kassier Boerenleenbank Rijen

Janus Leijten was de eerste kassier van de Boerenleenbank in Rijen. Hij woonde op het adres Hoofdstraat 162 en had een landbouwbedrijf. Hij had gestudeerd en kreeg in 1949 de kans om naast de boerderij als kassier voor de Boerenleenbank te beginnen.
Tot dat jaar konden de boeren geld 'op' de melkfabriek zetten, maar in 1949 kwamen de geldzaken los te staan van de fabriek en kwam er een zelfstandige bank met een kassier. Janus richtte een van zijn kamers naast de voordeur in als kantoor. Toen het werk als kantoorhouder/directeur steeds veelomvattender werd, moest hij stoppen met zijn boerenbedrijf. Dit was het begin van wat later de Rabobank werd. Het kantoor is nog vele malen verhuisd. In september 1974 was Janus Leijten 25 jaar directeur van de Rabobank.
Janus Leijten had diverse nevenfuncties in het maatschappelijk leven. Zo zat hij van 1945 tot 1946 in de noodgemeenteraad van Gilze en Rijen en in 1949 in de Commissie van Advies voor de woningbouw in Rijen. Hij overleed in 1978 op zestigjarige leeftijd en werd begraven op het kerkhof in Rijen.