Terug naaar Tijdmachine

1928

C. de Jong’s Schoenfabrieken N.V. Gilze

Tiest de Jong, de eigenaar van Cornelis de Jong Stoomschoenfabriek, had geen opvolgers. Daarom haalde hij al in 1916 de twee zonen van zijn zus, Kees en Govert Aarts, in de zaak om hem op te volgen. Zij gebruikten vanaf 1928, na het overlijden van Tiest, de naam C. de Jong’s Schoenfabrieken N.V. Gilze. Ze voerden samen de directie over het bedrijf (nu Akkerstraat 3).  De jongere generatie, Jacques, Ad en Frie Aarts, nam in 1954 de directie over.
Vanaf de start voerde de fabriek vier merken: Standaard, Actie, Aristo, en de Jongs wandellust; uiteindelijk bleef ARISTO over.
Het aantal personeelsleden liep op tot 130 arbeiders in 1956. Na 1970 liep de productie terug en ook het aantal personeelsleden dat er werkte. In 1973 werd besloten de zaak te sluiten.
G. Bakx en Zn. uit Rijen kocht het pand aan. Het bedrijf bracht de machines van de fabriek in Rijen naar Gilze over en produceerde daar veiligheidsschoenen onder de merknaam Gerba.
Schoenfabriek Bakx werd op zijn beurt overgenomen door de Fa. Windsor uit Dongen. De productie verhuisde toen van Gilze naar Dongen.